19 Haziran 2020 Cuma

Eskrim Tarihçesi


Kılıç, flöre ve epe gibi silahlarla yapılan spora eskrim denilmektedir. Eskrim kelimesinin karşılığı kılış sporudur. Eskrimin temel silahları kılıç, epe ve flöre olmak üzere üç çeşittir. Üç silah da kabza, tas, namlu ve uç kısımlardan oluşmaktadır.
Spor eskriminde özel giysiler ve elektrikli iletken silahlar kullanılmaktadır. Tiyatro eskriminde ise özel giysilere ve elektrik iletken silahlara gereksinim duyulmamaktadır. Tiyatro eskriminde amaç müsabakaya hazırlanmak değil vücudu terbiye etmektir. Spor eskriminde amaç sayı almaktır. Tiyatro eskriminde ise amaç görselliği arttırmak, vücut estetiğini geliştirmek, vücuda esneklik kazandırmak ve bir sahnenin sahicilik duygusunu arttırmaktır.  Hareketlerin çeşitliliği, taktikler, teknik kurallar, incelik, hassaslık ve çalışma metodolojisi eskrimi sanat seviyesine taşımıştır. Eskrim, hem fiziksel hem de zihinsel yetileri en iyi geliştiren spor dalı olarak bilinmektedir. Ayrıca eskrim, komplike bir spor dalı olma özelliğine de sahiptir. Birçok spor dalının sağlayacağı faydaların hepsini bir arada sağladığı bilinmektedir. Bir eskrimci hareket koordinasyonuna sahip olmalıdır. Ayrıca eskrim, dikkat ve konsantrasyon yeteneğini arttıran, denge yeteneğini, ritim-tempo duygusunu, refleksleri ve reaksiyon yeteneğini geliştiren, 40 gözlem yeteneğini ve kondisyonu arttıran, vücut ile beyin arasında koordinasyon sağlayarak, beden vücut uyumunun gelişmesini sağlayan, kendine olan güven duygusunu arttıran, kendini disipline edebilme yeteneği kazandıran ayrıca hızlı düşünüp hızlı karar verme yetisini geliştiren önemli bir spor dalıdır. Bu özellikler aynı zamanda tiyatro eğitiminde, oyuncu adayının kazanması gereken yetiler arasında bulunmaktadır. Eskrim tiyatro eğitiminde oyuncu adayı için modellenirse, eskrim tekniklerinin doğru bir şekilde öğrenilmesi ve uygulanması oyuncu adayına yukarıda bahsedilen özellikleri kazandıracağı düşünülmektedir.
Kılıç dövüşü eski Mısır ve Çin’de milattan önce 2000’lerden beri varolan, daha sonraları antik Yunan’da “hoplomakhos” denilen gladyatör öğretmenleri tarafından “gymnasion” denilen okullarda ders olarak verilerek gelişen ve Roma döneminde de çok tutulan bir spor ve savaş dalı idi.Ama modern eskrim başlangıcı 15.yüzyıl İspanya’sında Toledo’suna, teknik anlamda çağ atladığı yer ise kuralların konduğu İtalya ve 16-18.yüzyıl olarak kabul edilir.
İtalyan eğitmenler Marozzo 1536’da, Agrippa ise 1553 yılında eskrimi dört ana pozisyonunu anlatan birer kitap yazdılar ve bir anlamda bu sporun modernleşmesindeki öncüler oldular.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder